At bo i bofællesskab

Hvad er fælles i et bofællesskab?

Bofællesskabet gør det muligt for mennesker at bo sammen på tværs af generationer. I bofællesskabet har man sin egen, private bolig, men er samtidig en del af et større praktisk og socialt fællesskab. Man deles om fællesarealer, faciliteter, redskaber og andet og indgår i et arbejdsfællesskab omkring praktiske opgaver, der samtidig har en social dimension.

Bofællesskabet opfylder på den måde både praktiske og sociale behov.

Overvejer du at flytte i et bofællesskab er det vigtigt, at du kan tilslutte dig bofællesskabets grundlæggende værdier samt er indstillet på at ville fællesskabet.

Grundlaget skal være i orden

Bofællesskabet skal være et sted,hvor fællesskab og godt naboskab sættes i højsædet med tryghed, samvær og plads til udfoldelse.

Helt grundlæggende skal der være plads til både privatliv og fællesskab.
Der kan være stor variation i måden, vi forestiller os det fælles liv skal foregå.

Hvordan det konkret skal organiseres, vil indgå i værdidrøftelser på fællesmøder forud for indflytning.

Fælleshus og fælles aktiviteter

Det er op til den enkelte, hvor meget man vil deltage i  sociale fællesaktiviteter (andet end de obligatoriske arbejdsweekender og praktisk vedligehold af grund og fælleshus), vi er dog på udkig efter bofæller, der har lyst til at deltage i fælles aktiviteter på regelmæssig basis.

Alt efter de kommende bofællers præferencer gives eksempelvis mulighed for fællesspisning. Fællesspisningen handler ikke kun om at hjælpe hinanden med aftensmaden, men også om at mødes over et måltid mad og vende dagens små og store begivenheder.

Bofællesskabets hjerte

Hjertet i bofællesskabet er fælleshuset, som skal danne rammen omkring en række fællesaktiviteter og arrangementer samt tilbagevendende traditioner omkring højtider som jul, fastelavn, sommerfest, etc.

Fælleshuset kan rumme det, vi som bofællesskab vælger at lægge vægt på, det kunne være stort køkken, spisesal, værksted, legerum, motionsrum, atelier eller noget helt andet. Det er derfor vigtigt i byggeprocessen, at vi har en dialog om, hvad vi ønsker at bruge fælleshuset til.