Vores bofællesskab

Bebyggelsen er samlet omkring et åbent og socialt fællesareal i midten og er omkranset af den eksisterende beplantning på ydersiden. Hjertet i bofællesskabet er fælleshuset, som  danner ramme omkring en række fællesaktiviteter og arrangementer samt tilbagevendende traditioner som vores julehygge, fastelavn og luksus fællesspisninger.

Fælleshuset har et stort køkken, spiserum, 2 værelser (til fx gæster), 2 toiletter og en stor kælder. I kælderen er der nu bl.a. bordtennisbord, bordfodboldbord, mini-bibliotek, lege/tumle-skumgulv med redskaber og borde til kreative projekter.

Det er op til den enkelte, hvor meget man vil deltage i sociale fælles aktiviteter (andet end de obligatoriske 4 arbejdsdage og praktisk vedligehold af grund og fælleshus), vi ønsker dog bofæller, der har lyst til at deltage i fælles aktiviteter på regelmæssig basis. Her nævnes løb, øllag, keramikklub, udvalgsarbejde, rengøring, bestyrelsesarbejde, udvalgsarbejde, haveopgaver, arrangementer og ikke mindst fællesspisning. Vi har derudover månedlige husmøder og har organiseret os i en række udvalg som fx tager hånd om indretning i fælleshuset eller plan for udearealerne.

Vi har lige nu 3 fællesspisninger om ugen. Fællesspisningen handler ikke kun om at hjælpe hinanden med aftensmaden, men også om at mødes over et måltid mad og vende dagens små og store begivenheder.

Kommunikation på tværs af bofællerne sker via “HeyNabo”-appen, hvor man kan tilmelde sig begivenheder, kommunikere bredt, dele billeder eller skrive privat til en nabo.

Værdigrundlag

Bofællesskabet gør det muligt for mennesker at bo sammen på tværs af generationer. I bofællesskabet har man sin egen, private bolig, men er samtidig en del af et større praktisk og socialt fællesskab. Man deles om fællesarealer, faciliteter, redskaber og andet og indgår i et arbejdsfællesskab omkring praktiske opgaver, der samtidig har en social dimension.

Bofællesskabet opfylder på den måde både praktiske og sociale behov.

Overvejer du at flytte i et bofællesskab er det vigtigt, at du kan tilslutte dig bofællesskabets grundlæggende værdier samt er indstillet på at ville fællesskabet.

Bofællesskabet skal være et sted, hvor fællesskab og godt naboskab sættes i højsædet med tryghed, samvær og plads til udfoldelse.

Helt grundlæggende skal der være plads til både privatliv og fællesskab. Der kan være stor variation i måden, vi forestiller os det fælles liv skal foregå. Hvordan det konkret organiseres og andre praktiske ting, afklares i vores fælles månedlige husmøder.

Det sociale

I Stavnsholthave har vi en masse sociale arrangementer udover fællesspisning i hverdagen. De sociale arrangementer følger i mere eller mindre grad et årshjul, hvor der dog er altid plads til spontane arrangementer. Fastelavn og halloween fejres i fællesskab, hvor både store og små mødes og hygger.
En gang om året holder vi vores ‘fællesskabsfest’, hvor vi fejrer, at vi nu har boet sammen et år mere. Dagen består af forskellige aktiviteter som fx “tour de chambre” eller hoppeborg. Dagen afsluttes med middag og dans i fælleshuset. 

Vi har hver søndag i måneden bålhygge ved vores fælles bålsted. Her kan vi mødes og få en snak om løst og fast. Som regel er der også blevet sørget for noget lækkert som pandekager eller skumfiduser. Vi forsøger også at få gang i et årligt loppemarked, hvor vi kan få ryddet ud i gemmerne. Gæster kan, udover at gøre et godt køb, få sig et kig rundt i Stavnsholthave. 

Nogle gange om året har beboere taget initiativ til gourmetmiddage i fælleshuset med forskellige temaer. De tilmeldte medbringer en lækker ret til et fællesbord og spiser den gode mad sammen. 

Sidst men ikke mindst, afholder vi hver december julehygge. Her kåres Stavnsholthave mesterbager i vores julesmåkage-konkurrence, hvor man kan vinde det eftertragtede Stavnsholthave Mesterbageforklæde. Det hele afsluttes med en julefrokost, hvor alle medbringer en ret.